EclipseCon Europe – az előadáson túl

August 16, 2017    

A tavalyi évhez hasonlóan az IncQuery Labs nem csak részt vesz az EclipseCon konferencián, de az IoT Day szponzora is egyben.

Emellett Ráth István együvezető igazgató villám-előadást tart “Easier Smart Home development with simulators and rule engines” címmel. Az IoT és az okosotthonok manapság trendi témák, és népszerűségük miatt sok remek alkalmazás-fejlesztési keretrendszer született, mint például az Eclipse Smart Home. Azonban az okosotthonok valójában hadver-szoftver és rendszerintegrációs követelményeket támasztó komplex rendszerek, amik komoly fejtörést okozhatnak a hadveres ismereteket nélkülöző szoftverfejlesztőknek. A szimulátorok egyfajta megoldást jelenthetnek erre a problémára, hiszen helyettesítik a valódi hardvereket, és lehetővé tesznek olyan vizualizációs, interakciós és javítási lehetőségeket, amik nagyban megkönnyítik a fejlesztést.

István előadásában bemutat egy okosotthon demonstrátort, ami kizárólag nyílt forráskódú – javarészt az Eclipse ökoszisztémához tartozó -megoldásokból áll össze:

  • Szimulációs okosotthon-környezet létrehozása az OpenSHS-sel: https://openshs.github.io/openshs/
  • Az OpenSHS egyesítése az OpenHAB-bel MQTT és event bus segítségével
  • A hardver és a szimulátor egyesítése egy hibrid környezet építésével, ahol az igazi és a szimulációs alkatrészek hatnak egymásra
  • Egy új inegrációs környezet, ami összeköti az Eclipse Smart Home-ot a Drools-al, egy komplex eseményfeldolgozó rendszerrel

Idén is örömmel veszünk részt a kezdeményezésben és alig várjuk, hogy ott legyünk, és megvitathassuk az Eclipse szerepét az IoT terén.